Just before 30 candles

sixteen-candles-400ds06291Λίγες μέρες πριν σβήσω τα 30 κεράκια, ένας μίνι απολογισμός σε μια ηλικία σταθμό, για την όμορφη μετάβαση από την αιώνια εφηβεία στην πρώτη μας ενηλικίωση.

1) Τα 30 ευτυχώς δεν έχουν καμία σχέση με τα 30 στην εποχή των γονιών μας. Σήμερα είναι η ηλικία που μπορείς να κάνεις πραγματικά τα πάντα. Μπορείς να δημιουργήσεις οικογένεια, να κάνεις καριέρα, να αλλάξεις καριέρα, να σπουδάσεις, να ξανασπουδάσεις, να τα παρατήσεις όλα, να ταξιδέψεις, να επενδύσεις στο μέλλον, να παίξεις ότι έχεις στο καζίνο, να ξαναρχίσεις από την αρχή, να πας να ζήσεις σε μία άλλη χώρα, σε μια άλλη πόλη. Όλος ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια σου και επιτέλους έχεις την εμπειρία και τη γνώση να τον χειριστείς ανάλογα.

2) Οι άνθρωποι μεγαλώνουν και πεθαίνουν. Κάποιοι σκοτώνονται και φεύγουν νωρίτερα από ότι περιμένεις. Είναι η πρώτη φορά που αντιλαμβάνεσαι ότι και η δική σου πορεία οδεύει προς τα εκεί, στο μακρινό μεν αλλά υπαρκτό μέλλον. Το αίσθημα της αθανασίας των 20 έχει παρέλθει.

3) Υπάρχουν συνέπειες. Ότι και να κάνεις, ότι και εάν αποφασίσεις. Σε κάθε σταυροδρόμι της ζωής σου πλέον γνωρίζεις ότι τα πράγματα πιθανότατα δεν θα εξελιχθούν όπως πιστεύεις. Και όμως αυτό δε θα σε εμποδίσει από το να προσπαθήσεις.

4) Τα μωράκια δεν είναι μόνο βαρετά και ενοχλητικά πλάσματα. Μπορούν να γίνουν το νόημα της ζωής σου. Να αλλάξουν την ψυχική σου ισορροπία. Να διαιωνίσουν την ύπαρξη σου. Να αποτελέσουν το σημαντικότερο σου δημιούργημα.

5) Η καριέρα είναι υπερεκτιμημένη. Όλο και περισσότεροι αφήνουν τις επιταγές της κοινωνίας στην άκρη για να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν περισσότερο. Και το αξιοπερίεργο; Συνήθως τα καταφέρνουν!

6) Όπως όλος ο κόσμος, το ίδιο και εσύ, κρύβεις μέσα σου ψυχικά τραύματα, και ψυχολογικά προβλήματα. Και ήρθε ο καιρός, αντί να τα εκτονώνεις με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, να κάτσεις με ηρεμία και αυτογνωσία για να τα αντιμετωπίσεις.

7) Οι γονείς δεν είναι παντοδύναμοι σούπερ ήρωες, ούτε παράλογοι εξουσιαστές, παρά μόνο θνητοί που αξίζουν την αγάπη και την προσοχή σου, και ας μην συμφωνείτε πάντα, και ας τους απογοητεύεις, και ας σε απογοητεύουν. Συμβιβάζεσαι στις μάχες σου και συνεχίζεις χωρίς να έχει πια σημασία ποιός θα νικήσει. Ούτως ή άλλως ο δρόμος που βαδίζεις πια είναι μόνο δικός σου.

8) Οι καλοί φίλοι είναι για πάντα. Και ας παραξενεύουν λιγάκι όσο περνάνε τα χρόνια. Φτάνει που μεγαλώνουν μαζί σου. Είσαι περήφανος για τις επιτυχίες τους, μοιράζεστε τους φόβους και τις χαρές σας, και σε δέχονται παρόλα σου τα ελαττώματα. Είναι η οικογένεια που διάλεξες και είναι τιμή σου να είσαι κομμάτι της.

9) Τα κιλά δεν φεύγουν τόσο εύκολα, η κραιπάλες θέλουν μέτρο, η κρέμα προσώπου είναι απαραίτητη και η κοιλίτσα σίγουρα δεν θα γίνει μπόι. Παρόλα αυτά κάθε μικρούτσικη ανεπαίσθητη ρυτίδα (που ΜΟΝΟ εσύ τη βλέπεις) κρύβει όσα χαμόγελα, ξαφνιάσματα και συγκινήσεις απάντησες στο πέρασμα των χρόνων, σημάδι ότι έχεις ζήσει όμορφες, καταπληκτικές, έντονες στιγμές. Μην μου συνοφρυώνεσαι τώρα…!

10) Τα τριάντα είναι απλά μια λογική συνέχεια των 20. Με περισσότερη ελευθερία! Εύχομαι με μεγαλύτερη οικονομική άνεση! Με μια δυνατότερη πανοπλία για τις δυσκολίες και τις αναποδιές της ζωής! Και σίγουρα με καλύτερο χτένισμα!

By A.A.

One thought on “Just before 30 candles

  1. Pingback: The Zion Logs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s