Θύμα κλοπής σε ξένη χώρα!

Κάποτε ανήκα σε αυτό το σπάνιο είδος ανθρώπων που ΔΕΝ τους είχαν κλέψει ποτέ το πορτοφόλι. Φυσικά δεν με είχε απασχολήσει, δεν είχα διαβάσει τις στατιστικές, δεν ένιωθα ξεχωριστή τέλοσπάντων. Μέχρι που έχασα και εγώ με τη σειρά ότι πολυτιμότερο είχα … επάνω μου τουλάχιστον. Η εκπαιδευτική και πρωτόγνωρη εμπειρία συνέβη προ διετίας στο βροχερό Λονδίνο.

Ο τόπος του εγκλήματος ήταν η υποχθόνια γειτονιά του Κάμντεν, μέσα σε μια υπέροχη πάμπ ονόματι Blues Kitchen όπου θύτες και θύματα διασκέδαζαν δίπλα δίπλα, απολαμβάνοντας την μπύρα τους, ενώ στη σκηνή της πάμπ μια μπάντα έπαιζε μουσικάρες.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα είχα προσγειωθεί στο Λονδίνο, για ένα ξέγνοιαστο ΠΣΚ όπου θα με φιλοξενούσε μία φίλη, με βασικό άλλοθι το εξωφρενικά χαμηλό εισητήριο που είχα πετύχει στην EasyJet. Δεν είχε περάσει από το αθώο μυαλό μου ότι αυτό ταξίδι θα μου κόστιζε τελικά πολύ ακριβά …

Το θύμα ήταν φούξια, ανήκε στη κατηγορία κασετίνα, και έφερε το όνομα “Prada” όμως ουδεμία σχέση δεν είχε με τον εν λόγω κύριο “Prada”, θεία δίκη όπως είπαν μερικοί που υπέκυψα στο έγκλημα του παρεμπορίου! Μαζί απήχθη και το κινητό μου, αυθεντικό, αγορασμένο μετρητοίς και με απόδειξη αγοράς.

Εδώ λοιπόν οφείλω να ομολογήσω ότι είχαν προηγηθεί τα παρακάτω τραγικά ηλίθια λάθη που δεν πρέπει να επαναλαμβάνει κανένας ταξιδιώτης. Μέσα στο πορτοφόλι μου την αποφράδα εκείνη ημέρα υπήρχαν:

1) Όλα τα χρήματα που είχα. Περίπου100 ευρώ που είχα μετατρέψει σε λίρες για να καλύψω τα έξοδα του ΣΚ και άλλα 100 ευρώ (σε ευρώ) τα οποία δεν είχα κανένα σκοπό να τα ξοδέψω, τουναντίων τα έφερα για “ασφάλεια” σε περίπτωση που κάτι συμβεί και τα χρειαστώ! Όπως π.χ. μια κλοπή! Όλα μαζί συγκεντρωμένα ως μια κάλη παρέα!

2) Όλα τα νόμμιμα μου έγγραφα. Αστυνομική Ταυτότητα, Διπλωμα Οδήγησης (άξιον απορίας γιατί το μετέφερα έως στο Λονδίνο, εδώ δεν οδηγώ καλά καλά από τα δεξιά), την κάρτα εισόδου της δουλειάς μου και τη καινούργια κάρτα απερίοριστων διαδρομών των ΜΜΜ της Αθήνας αξίας 45€ (παρακαλώ ασχολίαστα).

3) Κάρτες μισθοδοσίας & αναλήψεων. Πάντα για “ασφάλεια”. (Πάλι καλά που μου διέφυγε και άφησα τα pin στο σπίτι)

4) Μια 2η sim για καρτοκινητό. Φορτωμένη με κάρτα χρόνου ομιλίας αξίας 20 ευρώ.

5) Φωτογραφίες αγαπημένων, επαγγελματικές κάρτες συνεργατών, αφιερώσεις …

6) Η πεποίθηση ότι όταν πληρώνεις είσοδο για να εισέλθεις σε ένα μαγαζί είσαι ΑΣΦΑΛΗΣ απο κλοπές.

Το κινητό μου αντίστοιχα έφερε όλα μου τα τηλέφωνα, την κάρτα σύνδεσης, φωτογραφίες, μουσικές και μηνύματα.

Μετά από αυτή την εμπειρία θεώρησα σκόπιμο να φτιάξω έναν μικρό οδηγό επιβίωσης για πρόληψη και αντιμετώπιση κλοπών ή απώλειων σε μια ξένη χώρα που μπορεί να φανεί σε κάποιον χρήσιμος.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Πρόβλεψη

1) Αφαίρεσε από το πορτοφόλι σου ότι δεν είναι απαραίτητο, είτε από το σπίτι πριν αναχωρήσεις, είτε στο δωμάτιο που θα διαμείνεις. Εάν επισκέπτεσαι δε κακόφημη περιοχή, ή έχεις σκοπό να μεθύσεις και να ξεφύγεις, περιορίσου στα άκρως απαραίτητα.

2) Αποθήκευσε ξεχωριστά τα ταξιδιωτικά έγγραφα από τα χρήματα.

3) Χώρισε τα μετρητά σου και καταχώνιασε μερικά σε έξυπνα σημεία τα οποία όμως φρόντισε να είναι ΑΣΦΑΛΗ (για να μην τα χάσεις) και κυρίως να ΘΥΜΑΣΑΙ που τα έβαλες.

4) Εκτός από το Pin, απομνημόνευσε τον τριψήφιο αριθμό των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών σου (αυτόν που αναγράφεται πίσω στα πλάγια) και στη συνέχεια αλλοίωσε τον, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμος – tip από την Ε.Α. σε γνωστή μου η οποία πρόσφατα απώλεσε το πορτοφόλι της. Εάν χρειάζεσαι μαζί σου πάνω από μια κάρτα, αποθήκευσε τες σε χωριστά σημεία και έχε μαζί σου μόνο τη μία όταν βγαίνεις για εξερευνήσεις.

5) Σημείωσε κάπου τον αριθμό ΙΜΕΙ του κινητού σου (αναγράφεται στην συσκευασία αγοράς). Δεν ξέρω κατά πόσο αυτός ο αριθμός να μπορεί μπλοκάρει την συσκευή σε περίπτωση απώλειας, πάντως σίγουρα τον ζητάει η αστυνομία, για την απίθανη περίπτωση που το κινητό βρεθεί.

6) Μην προκαλείς, ανάλογα με το που θα κινηθείς, συμπεριφέρσου και προετοιμάσου ανάλογα.

Αντιμετώπιση:

Οκ, ας πούμε ότι την πάτησες και εσύ. Δεν είσαι ο πρώτος και σίγουρα ούτε ο τελευταίος. Ψυχραιμία και πάμε:

1) Η πρώτη κίνηση είναι να απευθυνθείς στο κοντινότερο τμήμα για να δηλώσεις την απώλεια. Είναι πολύ βασικό να λάβεις είτε επικυρωμένο αντίγραφο της κατάθεσης σου είτε ένα επίσημο έγγραφο που να αναγράφει ακριβώς τα αντικείμενα που εκλάπησαν ή χάθηκαν. Θα σου χρειαστούν για το προξενείο και για το αστυνομικό τμήμα στην Ελλάδα ώστε να είσαι καλύμμένος σε περίπτωση κακόβουλης χρήσης της ταυτότητας σου ή χρεώσεις των καρτών σου.

2) Ενημέρωσε την τράπεζα να ακυρώσει τις κάρτες σου και ενημέρωσε πόση ώρα έχει περάσει από την απώλεια. Κράτα ένα παραθυράκι σε περίπτωση που μένεις σε ξενοδοχείο και δεν έχεις εξοφλήσει την διαμονή σου, να μπορέσει το ξενοδοχείο να χρεώσει την κάρτα σου.

3) Βρές το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του Ελληνικού προξενείου εκεί που βρίσκεσαι και κλείσε ένα ραντεβού για να σου εκδόσουν έκτακτο ταξιδιωτικό έγγραφο. Εάν η κλοπή γίνει βράδυ έχε υπομονή και κάλεσε τους το πρωί. * Εδώ θα ήθελα να ζητήσω ταπεινά και για ακόμα μια φορα συγνώμη στον Έλληνα πρόξενο στο Λονδίνο καθως ειλικρινά δεν γνώριζα ότι ο αριθμός που κάλεσα στις 4 τα ξημερώματα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση πολέμου…!!!

4) Για το ταξιδιωτικό έγγραφο θα χρειαστείς 4 φωτογραφίες + 1 μάρτυρα με τη ταυτότητα του για πιστοποίηση. Μέσα σε μία ώρα το πολύ έχεις ξεμπερδέψει.

5) Να είσαι προετοιμασμένος ότι μπορεί να γίνει έρευνα στα πράγματα σου και επάνω σου στο αεροδρόμιο. (Μα εμένα θα ψάξετε, σας φαίνομαι για τρομοκράτης, εμένα; Ξέρεις ποιά είμαι εγώ στην Ελλάδα;;;)

6) Κάνε κουργάγιο μέχρι να καταφέρεις να επανεκδόσεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα στις Ελληνικές υπηρεσίες για να ξαναεπανέλθεις στην προ-της-κλοπής σου κατάστασης.

Εδώ οφείλω να πω ότι το μόνο θετικό της βραδιάς ήταν, ενώ δεν ήμουν το μόνο θύμα κλοπής της παρέας, το πορτοφόλι της φίλης που με φιλοξενούσε, δεν ακολούθησε τα πρώην υπάρχοντα μου. Η φιλενάδα μου καθάρισε για τις υπεραστικές κλήσεις μέσα στην άγρια νύχτα στον σύντροφο και στους γονείς μου για να τους ενημερώσω και για να ακυρώσουν τις κάρτες μου, πιστοποίησε ότι είμαι εγώ στον ξενυχτισμένο πρόξενο για την έκδοση του ταξιδιωτικού εγγράφου και με χαρτζηλίκωσε για να περάσω την υπόλοιπη μια μέρα που είχα διαθέσιμη ανθρώπινα.

Ά ξέχασα να αναφέρω ότι από την τσάντα μου διεσώθηκαν τα εξής:

1) Το mp3 του καλού μου το οποίο και κατέστρεψα στην συνέχεια καταλάθος.

2) Η φωτογραφική μου.

3) Τα κλειδιά του σπιτιού στην Αθήνα…

Να σημειωθεί ότι το σουρεάλ της υπόθεσης διαδραματίστικε στο Ελ. Βενιζέλος κατά την επιστροφή μου, όπου η οικογένεια μου με υποδέχτηκε σαν θύμα πολέμου και η αθάνατη Ελληνίδα μάνα μου πρόσφερε ένα μεγάλο μπαλόνι με τον τουϊτι για να παρηγορηθώ από αυτή τη σκληρή εμπειρία που βίωσα!!!

Thanks for reading & tourists be ware of pickpockets & thiefs!!!

By A.A.

One thought on “Θύμα κλοπής σε ξένη χώρα!

  1. Pingback: Θύμα κλοπής σε ξένη χώρα! | The Zion Logs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s