Νεπάλ: Βόλτες, αξιοθέατα και μερικά όνειρα να δείς που γίνονται πραγματικότητα

Στην στούπα Boudhanath παρατηρώντας το πολύχρωμο πλήθος να προσεύχεται, έκανα τον κύκλο της πλατείας γυρνώτας με το χέρι όλα τα ‘khor’ (κύλινδροι προσευχής) και μέσα μου με πλυμμήρισε ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης. Θυμήθηκα πόσες φορές είχα ονειρευτεί αυτή τη στιγμή, την ώρα που θα αντιρύζα τα μάτια του Βούδα και τα σημαιάκια προσευχής να ανεμίζουν στον αέρα. Στο μυαλό μου ήρθαν τα λόγια του Π. ενός καλού μου φίλου , ότι μια μέρα θα έφτανε στο Νεπάλ μόνο και μόνο για να ακούσει τις καμπάνες να ηχούν στο Κατμαντού… Και τώρα ένας ακόμη προορισμός κατακτήθηκε, ένα μέρος που γνώριζα μόνο από ντοκυμαντέρ και ταινίες, αποτελεί πλέον μια αληθινή ανάμνηση για εμένα. Λίγο πιο κάτω ο σύντροφος ανακάλυπτε ότι οι συνταξιδιώτες μας να έχουν πιάσει φιλίες με τους μπογιατζίδες που συντηρούσαν τον ναό και έπιασαν τις βούρτσες μαζί τους για να συνδράμουν στις εργασίες. Ήταν μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία από μέρους τους η οποία μας επιβεβαίωσε ότι το ταξίδι πάντα έχει μια αλλόκοτη επίδραση πάνω σε όλους μας. Χωρίς πολλά λόγια σηκώσαμε τα μανίκια για να αφήσουμε και εμείς την πινελιά μας … Να το ξέρετε και εσείς λοιπόν ότι ο ναός Boudhanath έχει περασμένο και ένα χέρι μπογιάς από τα χεράκια μας.

Nepal part 3011

Ever since I watched Little Buddha in 1993 it has been my dream to visit #Boudhanath_Stupa. Guess what #Dreams_Can_Come_True, it’s up to us to follow them! #Nepal

Nepal part 3012

The colors of boudha Town #Boudhanath_Stupa

Nepal part 3042

Sup? #Patan #Nepal #Kids

Nepal part 3044

Child workers carving sculptures in #Patan #Nepal

Nepal part 3040

The colors of #Patan #Nepal #Nepali_Women

Στη Πατάν μαγευτήκαμε από τη υπέροχη αρχιτεκτονική της Durbar Square αλλά η αφόρητη μεσημεριανή ζέστη μας οδήγησε μέσα στα στενά αναζητώντας ίσκιο και λίγη δροσιά.

Μας πήρε αρκετή ώρα να φτάσουμε στην πολύχρωμη πόλη της Κριτιπούρ. Μια πόλη καθόλου τουριστική, με όμορφη αρχιτεκτονική, ανηφορικά σοκάκια και ναούς με θέα την κοιλάδα του Κατμαντού. Μόνο μελανό σημείο της επίσκεψης μας, ένας αυτόκλητος οδηγός, ο οποίος μας έγινε κολλιτσίδα, ακολουθώντας μας συνεχώς ενώ εμείς μάταια προσπαθούσαμε να τον αποφύγουμε. Εκεί που περπατάγαμε, εκεί που αράζαμε, εκεί που χανόμασταν, τσουπ άκουγες από πίσω σου την φωνή του λαχανιασμένη, “… και εδώ βλέπετε έναν Ναό” ή “Ακολουθήστε με τώρα να σας δείξω τώρα τον επόμενο ναό…”. Δεν υπήρχε ίχνος από Νεπαλέζικο φιλότιμο και περηφάνια στις πράξεις του, παρά μόνο μια μπαμπέσικη προσπαθεια να μας αποσπάσει χρήματα. Το οποίο και κατάφερε στο τέλος, γιατί τον χρηματίσαμε για να τον ξεφορτωθούμε και εκείνος μας ζήταγε και άλλα. Πριν βγούμε από το χωριό δε, εμφανίστηκε ένας άλλος τύπος, αυτόκλητος και αυτός, και μας ζήταγε να πληρώσουμε εισητήριο εξόδου (!) από την Κριτιπούρ αξίας 10 ευρώ το κεφάλι, συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού μας. Φυσικά πήρε τα &%@# μας γιατί σε μερικές περιπτώσεις η κακή διαγωγή επιβάλλεται.

Nepal part 4007

The colors of #Kritipur #Nepal

Συνεχίζεται: Νεπάλ έχεις ταλέντο! Απ’ το Κατμαντού ως τη Ποκάρα